Waarom is een platdakraam steeds populairder?

Vast platdakraam

Om meer helderheid in uw interieur te brengen, toegang te verschaffen tot uw dak, of gewoon ter decoratie: de installatie van een platdakraam daktoetreding, ook wel genoemd Velux (de merknaam van de eerste fabrikant), is een uitstekende oplossing. Een platdakraam daktoetreding biedt visueel comfort en een mooie esthetiek, evenals een zeer goede thermische en akoestische isolatie. De installatie van een dakvenster vereist specifieke vaardigheden. Dit hangt af van verschillende criteria: type opening, openingssysteem, type beglazing en gebruikte materialen. Onze uitgebreide website geeft u alle informatie die nodig is om een juiste beslissing te nemen. Het platdakraam daktoetreding verlicht niet alleen het huis maar is tevens handig om het huis goed te kunnen luchten, zonder de noodzaak voor een vacuümruimte zoals vereist bij een conventioneel raam. De indeling van de zolder wordt aanzienlijk vergemakkelijkt dankzij een platdakraam daktoetreding.

Elektrisch platdakraam

Het type opening van een dakvenster

Dit is een belangrijke overweging. Uw keuze hangt voornamelijk af van de locatie van het venster in uw huis. Houd er echter rekening mee dat het type opening varieert in prijs, wat dus onvermijdelijk invloed heeft op uw factuur.

Een platdakraam openen door rotatie
Deze oplossing biedt een opening tussen 15 en 90° door een centrale as die zich op de helft (of kwart) van de lengte van het venster bevindt. Hierdoor kan deze tijdens het openen naar achteren worden gekanteld. Het enige nadeel van het rotatiesysteem is dat een deel van het platdakraam daktoetreding naar voren zal zwaaien (in de kamer). Dit kan ongemak veroorzaken, vooral bij het zicht. Dit type opening wordt daarom eerder aanbevolen voor dakvensters die in de hoogte zijn geplaatst.

De zijopening van een platdakraam

Manueel uitzetbaar
Deze manier van openen is ideaal om te genieten van een prachtig uitzicht. Een manueel uitzetbaar openingssysteem heeft scharnieren bovenop het raam, zodat deze helemaal naar buiten kan worden gekanteld. Dit is het meest populaire systeem omdat het de minste kosten genereert en eenvoudig te installeren is. Dit type dakraam biedt een opening tussen 15 en 55°. 


Het enige verschil met een manueel uitzetbaar openingssysteem, betreft hier de centrale as, geplaatst aan de zijkant en niet op het bovenste gedeelte. Dit maakt een soortgelijke sluiting en opening mogelijk naar een conventioneel raam, waardoor maximaal zicht naar buiten wordt geboden en toegang tot het platdakraam daktoetreding wordt vergemakkelijkt.

Manueel uitzetbaar met rotatie
Dit model, dat manueel uitzetbaar en rotatie combineert, opent met een naar buiten kantelende beweging. Een op het bovenste gedeelte bevestigde manoeuvreerstang heeft de functie om de opening met de hand te regelen, afhankelijk van de gewenste hoek. Een raam uitgerust dit systeem wordt aanbevolen voor daken met een helling van minder dan 30° en biedt een openingshoek van maximaal 45°.

Vast platdakraam

Een platdakraam daktoetreding heeft vele voordelen, zoals de goede afstand tussen de vloer en het plafond, waardoor je voldoende ruimte hebt en je huis er een beetje groter uitziet. Maar het grootste voordeel van het dakraam is de mogelijkheid om optimale helderheid te bieden en te behouden. Uw huis wordt ‘s morgens vroeg tot s ‘avonds laat verlicht. Hiermee kunt u geld besparen op het gebied van energieverbruik. De dakramen zijn zeer gemakkelijk te hanteren.