Wat kost een eigen huis bouwen?

Een eigen huis bouwen is de droom van huizenliefhebbers en mensen die van bouwen houden. Het eigen ontwerp, het meemaken van het bouwproces en het eindproduct zijn dingen waar je zo blij van kan worden, zeker als huizen in jouw interessegebied liggen. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een eigen huis wilt bouwen, met name de kosten bouwen huis. Nu is de vraag natuurlijk, waar bestaan die kosten uit en hoe zorg je ervoor dat er zo min mogelijk onverwachte incidenten plaatsvinden die voor hogere kosten zorgen? Hier zijn een aantal tips en tricks, maar ook dingen waar je misschien niet aan zou hebben gedacht als je een eigen huis bouwen voor ogen had.

Wat erbij komt kijken

Eén ding is zeker, het is het overwegen zeker waard! Niets is mooier dan je eigen huis ontwikkelen en er daarna comfortabel in kunnen leven, wetende dat je er zelf het hardste aan hebt gewerkt! De kosten bouwen huis verschilt per situatie, per persoon. Zo komt er ook bij kijken op welke plek je het gaat bouwen, en hoe groot de woning wordt, naast het soort woning. Een moderne woning met metaal en luxueuze extra’s als marbel keukenaanrechten kost natuurlijk meer dan een landelijke stijl woning met veel hout en zachte tinten.

Rekeningen, bouwmaterialen en arbeidskrachten

Je kan een huis bouwen op twee manieren aanpakken: je kan het door een professioneel bouwbedrijf laten ontwerpen, ontwikkelen en bouwen. Dit is vaak duurder dan de tweede optie: een eigen ontwerp en idee insturen, een casco woning bouwen (woning met alleen muren, ramen, deuren, een dak en glaswerk) en de rest zelf installeren. Bij de tweede optie is het leuke dat je alles zelf mag combineren en installeren, waarbij dus ook het eigen plannen bij komt kijken. Daarbij is de tweede optie dan ook niet handig voor mensen die haast hebben bij het bouwen, of niet zo goed weten wat ze nodig hebben of bang zijn dingen te vergeten.