Thuis een sier sinaasappelboompje kweken.

Het verzorgen van een sier sinaasappelboompje is best moeilijk. Maar een hardnekkige hobbytuinier houdt vaak van zo’n ambitieuze taak. Uiteraard gaat het hier om een niet eetbare sinaasappel, maar eentje die lekker geurt én kleurt in je woning.

Voor binnenteelt moeten de planten het hele jaar door op de zonnigste plek bij het zuidraam staan. Het sier sinaasappelboompje moet vaak worden bnat gesproeid en regelmatig worden gecontroleerd op ongedierte, vooral spintmijten.

Een mini oranje boom

Een sinaasappel die in de tuin wordt gekweekt (dat wil zeggen in de natuur) is een vrij hoge boom. Veel hangt af van de variëteit, maar er zijn plantensoorten die een hoogte bereiken van 12 meter. Dwergvariëteiten worden 4-6 m hoog. Binnensinaasappels worden niet langer dan 2-2,5 m. Maar er zijn ook compacte kamerbomen zoals een sier sinaasappelboompje want in ons klimaat groeien ze niet.

Een sier sinaasappelboompje kan er erg mooi uitzien omdat hij een dichte kroon heeft die licht piramidaal of rond kan zijn. Het is noodzakelijk om voorzichtiger te zijn met twijgen en scheuten – ze kunnen doornen hebben, behoorlijk scherp, ze bereiken een lengte van 8-10 cm. De bladeren onderscheiden zich door een zeer mooie donkergroene kleur, die er spectaculair uitziet vanwege de dichtheid van de bladeren zelf, die ovaal en spitse punt zijn. De bladeren kunnen ongeveer 15 cm lang en ongeveer 10 mm breed worden.

Grootte en schil

Het sier sinaasappelboompje mag niet worden verward met mandarijnen of clementines. Ze kunnen er gemakkelijk van worden onderscheiden door middel van de volgende kenmerken:

  • De vrucht is aanzienlijk kleiner dan mandarijnen en clementines
  • Afhankelijk van de variëteit is minifruitgrootte tussen drie en vijf centimeter
  • De vrucht heeft een dunnere schil dan mandarijnen en clementines

De mini sinaasappeltjes zijn niet zo smakelijk, tenzij je van extreem zuur houdt. Ze zijn meer geschikt voor het maken van gelei of jam.