Palmbomen in Nederland

Een tijdje geleden begon ik, na een bezoekje aan een prachtige tuinwinkel ergens in het Gooi, mij af te vragen of ik palmbomen in mijn tuin zou kunnen planten en goed zou kunnen houden. Er zijn tegenwoordig de mooiste palmbomen te krijgen en ik heb altijd al een fascinatie gehad voor deze exotische bomen. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat bijvoorbeeld de Chinese handpalm, de Trachycarpus Fortunei, maar ook de Trachycarpus Wagnerianus, prima geschikt zijn voor ons Nederlandse klimaat. In veel Europese parken en tuinen zijn deze palmbomen terug te vinden. De Fortunei houdt niet zo veel van wind maar kan wel tegen -18 graden Celsius vorst! Ik ga het Mediterrane gevoel in mijn eigen tuin in Nederland creëren, met die prachtige vorstbestendige palmbomen uit Guadeloupe, of gewoon de Europese dwergpalm, de Chamaerops humilis, die je echt laat denken dat je aan de Middellandse zee woont.

Binnen.

Voor in de woonkamer moet het natuurlijk helemaal makkelijk zijn om palmbomen te houden, zonder dat je de verwarming constant op 35 graden in zou moeten stellen. Ik denk dat in mijn serre palmbomen fantastisch zouden staan! Heerlijk tussen deze exoten zittend mijn wekelijks schrijfwerk voor de plaatselijke krant doen, genietend van een kopje heerlijke kruidenthee. Wel oppassen welke palmboom je koopt, want er zijn er bij die wel twaalf meter hoog kunnen worden. De Brahea bijvoorbeeld, prachtige exemplaren zijn ervan te vinden. Ik denk dat ik een stuk of twee dadelpalmen in mijn tuinkamer zet, dan kan ik zo lekker terugdenken aan mijn verre vakanties!