Lichtstraat

Een lichtstraat is een milieuvriendelijke manier om meer daglicht in je gebouw te krijgen. Daarbij wordt een deel van het dak vervangen door een glazen afdekking. Dat kan in allerlei vormen. In grote ruimtes bij bedrijven worden vaak op een aantal punten in het dak lichtkoepels geplaatst. Het effect daarvan is dat het net lijkt of er op die plekken grote lampen hangen. Een lichtstraat is eigenlijk een aaneensluiting van een aantal lichtkoepels achter elkaar. Er zijn lengtes tot wel 7,50 meter haalbaar. Daarmee kan enorm veel extra daglicht naar binnen worden gehaald.

Glas als basismateriaal

Traditionele lichtkoepels werden gemaakt van kunststof. Iedereen kent wel die opvallende bollen op een dak. Zo’n kunststof lichtkoepel heeft als nadeel dat er een behoorlijk koude luchtstroom kan ontstaan in de winter. Een glazen lichtstraat heeft dat nadeel niet. Dat komt doordat er heel sterk HR++ glas wordt gebruikt. Het warmteverlies van een lichtstraat is daardoor verwaarloosbaar klein. Er zijn ook soorten glas voor een lichtstraat leverbaar die de warmte van de zon tegenhouden. Dat heet warmte werend glas. Dat is vooral in de zomermaanden handig, want met gewoon glas kan het in een ruimte met een lichtstraat extreem warm worden.

Een lichtstraat is goed voor de gezondheid

Met een lichtstraat wordt veel daglicht naar binnen gehaald en dat is met name goed nieuws voor de gezondheid. Door daglicht worden mensen opgewekter en hebben ze minder snel last van lusteloosheid. In bedrijven waar veel lichtstraten in het gebouw zitten is de sfeer beter en wordt net iets effectiever gewerkt. Daglicht is overigens ook aantoonbaar goed voor de gezondheid. Het helpt tegen de winterdip. Door het brede spectrum van daglicht wordt meer vitamine D aangemaakt. Daglicht zorgt ook voor een goed dagritme. Ook dat helpt tegen een lusteloos gevoel.