Hoe berg je je gereedschap op?

Je kent ongetwijfeld het probleem: heel je huis ligt vol spullen, maar waar moet je die ergens opbergen? Het huis moet opgeruimd zijn, maar je wilt je spullen wel bij de hand hebben en alles weten liggen. Zeker voor een klusser die tientallen gereedschappen, materialen en onderdelen heeft, is het niet gemakkelijk om alles netjes op te bergen en nadien ook nog terug te vinden. Er bestaan nochtans heel wat mogelijkheden om artikelen in te bewaren. Een opbergbox is in alle soorten en maten verkrijgbaar. Het makkelijkst is natuurlijk wel een goed gevulde gereedschapswagen.

Om je gereedschap op een ordelijke wijze bij te houden, heb je de keuze uit allerlei soorten opbergboxen en opbergmaterialen. Denk in de eerste plaats aan de klassieke gereedschapskoffer of gereedschapskist. In tegenstelling tot een gewone opbergbox, is een gereedschapskoffer ingedeeld in meerdere compartimenten. In vele gevallen bevat zo’n koffer een uitneembare lade die in vakken is ingedeeld. In deze lade kun je gemakkelijk kleiner materiaal opbergen, zoals schroefjes, pluggen, kleine schroevendraaiers en dergelijke meer. Het grote bergvak dat zich onder deze lade bevindt, is geschikt om grotere en zwaardere tools in onder te brengen.

Er bestaan ook gereedschapskoffers die bovenaan zijn voorzien van kleine opbergboxen of assortimentsboxen. Dit is erg handig om, naast de grotere werktuigen die onderin de koffer gaan, ook nog kleine onderdeeltjes in te bewaren. De meeste gereedschapskoffers zijn gemaakt uit kunststof. Veel gebruikte materialen zijn onder meer ABS en polypropyleen. Ook gereedschapskisten uit metaal komen voor. Iedereen kent wel de klassieke gereedschapskist waarvan je de twee helften zijdelings opent zodat je toegang krijgt tot meerdere opbergvakken. Ook vind je gereedschapskoffers uit metaal die erg lijken op een gewone reiskoffer, maar die aan de binnenzijde zijn voorzien van een vakverdeling om allerlei onderdelen en apparaten in te bewaren en te vervoeren. Als metaalsoort wordt in vele gevallen aluminium gebruikt. Gereedschapskisten of -koffers worden gesloten met behulp van kliksluitingen of metalen spansluitingen. In sommige gevallen zijn de sluitingen voorzien van een slot met sleutel. De handgreep bovenaan de koffer is meestal inklapbaar.

Gereedschapstassen en gereedschapstrolleys

Als je het handiger vindt om je gereedschap in een tas te stoppen die je kunt aanhangen, kun je overwegen om een gereedschapstas met draagriem te kopen. Gereedschapstassen zijn meestal gemaakt van nylon en worden gesloten met een rits of een kliksluiting. Er bestaan ook gereedschapstassen die uit het kwaliteitsvolle polytex-materiaal zijn vervaardigd. Wie ertegen opziet om een zware gereedschapskoffer of opbergbox mee te zeulen, kan zijn toevlucht nemen tot gereedschapstrolleys. Werktuigen kunnen zwaar wegen, en wie een hele dag op weg is met een gereedschapskoffer of een opbergbox, zal een koffer op wieltjes ongetwijfeld appreciëren. Gereedschapstrolleys zijn verkrijgbaar in kunststoffen of metalen uitvoeringen, met diverse afmetingen en indelingen. Vaak zijn ze voorzien van een telescopische handgreep. Ook bij trolleys worden de gangbare kliksluitingen, metalen spansluitingen of sloten met sleutel toegepast.