Het belang van optimale rust van uw hersenen

Wist u dat ontspanning een van de belangrijkste factoren is voor het functioneren van de hersenen? Wanneer de hersenen te weinig tot rust komen, kan dit ertoe leiden dat u vaker dingen vergeet, snel afgeleid raakt of gevoeliger bent voor negatieve emoties. Het is dus van belang iedere dag een moment bewust vrij te maken voor een ontspannende activiteit, zoals bijvoorbeeld bij te komen in een warme hottub.

Rustmomenten van de hersenen

Voor ieder individu geldt dat rust belangrijk is voor ons functioneren. Al helemaal als onze agenda’s helemaal zijn volgepland. Het is dan ook van belang om dagelijks een moment in uw agenda in te plannen om uw hersenen wat rust te geven. Het zorgt ervoor dat de productiviteit omhoog gaat en het stresspeil omlaag. Hoewel te veel stress niet goed is voor onze gezondheid, hebben we toch een beetje stress nodig. Het zorgt namelijk onder andere voor energie en focus. Het is dan belangrijk om daar een balans in te vinden tussen rust en spanning. Onze hersenen hebben tijd nodig om te kunnen herstellen van geleverde activiteiten om optimaal te kunnen functioneren.

Hoe krijgen onze hersenen rust?

Er zijn verschillende manieren waarop onze hersenen tot rust kunnen komen. Dat kan zijn door een wandeling door de natuur te maken. Wandelen heeft een bewezen ontspannen effect en zorgt ervoor dat je vertraagt en onthaast, waardoor het stresshormoon cortisol uit je lichaam verdwijnt. Het voordeel van deze manier van ontspanning is dat u deze mogelijkheid altijd en overal heeft. Wat ook helpt is om warmte op te zoeken. Dit helpt namelijk om het lichaam te laten ontspannen. Denk hierbij aan een heerlijke hottub. Wanneer we een warm bad nemen maakt ons lichaam namelijk het gelukshormoon serotonine aan en neemt het warme water stress weg. Een ideale manier om optimaal tot rust te komen en onze hersenen bij te laten komen van de geleverde spanning.