Gevelreiniging, hoe begin je er aan?

Het af en toe schoonmaken van je gevel is een dankbare klus. De resultaten zijn indrukwekkend als je het vuil op de buitenmuren van je huis schoonmaakt. Het uitvoeren van een gevelreiniging geeft je huis echt een frisse uitstraling. Het is niet alleen een opknapbeurt die de waarde van je woning aanzienlijk kan verhogen, maar het is ook goed voor het onderhoud van je woning.

Je gevel reinigen: wat kun je zelf doen en wat niet?

Deze vraag zou misschien eerder moeten zijn: Wat wil je zelf doen als het gaat om gevelreiniging? Het schoonmaken van de buitenmuren van je woning is een vuil karwei en ook niet zonder risico. Voor de chemische reiniging van je gevel worden zeer agressieve producten gebruikt. Deze producten moeten zorgvuldig worden behandeld en opgeruimd. Een professioneel gevelreinigingsbedrijf voldoet aan alle wettelijke eisen en levert doorgaans kwalitatief hoogstaand werk.

Bepaal het type vervuiling

Groene aanslag

Een groene aanslag op de gevel wordt veroorzaakt door algengroei. Het stomen van je gevel met een mild chemisch product is een niet-agressieve manier om de groene lagen te verwijderen. Daarna kan de gevel behandeld worden met een product dat algengroei remt.

Mos

Mos groeit vooral in de voegen de bakstenen. In dit geval zijn stoomreiniging of chemisch reinigen van je gevel ook geschikte methoden. Daarna dien je een extra behandeling te doen met een mosbestrijdend middel.

Witte afzettingen

Door chemische processen in de bakstenen en de mortel ontstaat ​​witte aanslag op de gevel. De afzettingen kunnen worden veroorzaakt door kalk, zout of salpeter. De laatste twee verontreinigingen zijn schadelijk voor het metselwerk en moeten niet alleen worden aangepakt voor een mooier uitzicht. De witte aanslag kan worden verwijderd door deze te reinigen met een speciaal chemisch product of door zand of gritstralen.

Zwarte roetafzettingen

Roetdeeltjes uit fabrieken, schoorstenen en het verkeer kunnen lelijke zwarte aanslag op je gevel veroorzaken. Dit diepgewortelde vuil kan het beste worden aangepakt met een speciaal ontwikkeld chemisch product.

Grijze afzettingen

Grijze afzettingen worden vaak aangetroffen op bakstenen die worden blootgesteld aan veel regen. Dat is het zichtbare resultaat van een oxidatieproces in de bakstenen. De enige manier om de grijze aanslag goed aan te pakken is door de gevel te zandstralen.

Houd rekening met de steensoort en de afwerking van de gevel

Niet alle reinigingsmethoden zijn geschikt voor elk oppervlak. Beton en baksteen kunnen tegen een stootje – bijvoorbeeld door zandstralen – maar zachte en poreuze materialen zoals kalkzandsteen en stucwerk vragen om een ​​vriendelijkere aanpak. In dit geval zijn stoom of een mild chemisch product de veiligste methodes. Wie geen ervaring hiermee heeft, schakelt het best een professioneel bedrijf in.